Vegetarianismin historia ja kasvisruokien lajit

vegetarismiTämä voi yllättää monia, mutta kaukaiset esi-isämme asuivat puolivaraani ruokavalion monien miljoonien vuosien ajan. Jotkut antropologit ovat luoneet stereotyyppi "metsästäjä henkilö", mutta perusteellinen tutkimus modernin heimot "metsästäjä-keräilijä" mahdollisti tutkijat päättelevät, että esi-isämme söivät enimmäkseen kasvisruokaa, mutta lisäämällä harvinaisen eläimen liha.

Tutkimus elämän heimojen Australian aboriginaalit ja jotkut Etelä-Afrikkalainen heimojen elävät olosuhteissa hyvin samankaltainen elinolosuhteiden esivanhempiemme, osoittaa, että eläin ruoka on enintään neljännes heidän ruokavaliotaan. Pähkinät, siemenet, hedelmät ja vihannekset - tämä on niiden tärkein ruoka.

Kuten useimmat länsimaissa nykyään olevat ajatukset, kasvissyöjä kehittyi ensin muinaisessa Kreikassa. Kuuluimpia kasvissyöjiä olivat Pythagoras ja Porphyry, mutta kasvirasvien kannattajien luetteloa voidaan jatkaa sellaisilla nimillä kuin Diogenes, Plato, Plutarch. Muinaiset kreikkalaiset kääntyivät kasvissyöjäksi monista eri syistä. Esimerkiksi Pythagoras ja hänen seuraajansa uskoivat, että eläimillä on sielu vertaamaan ihmistä ja kuoleman jälkeen eläin sielu voi syntyä uudelleen ihmisessä ja päinvastoin. Tämä näkemys vastaa suoraan hindulaisuuden mukaisen reinkarnaation käsitystä, jossa useimmat uskonnolliset luvut ja monet tavalliset ihmiset noudattavat myös vegetarismia.

tarina вегетарианстваPlaton "tasavallassa" kuvaa kasvissyöjä sopivimpana ruokavaliota varten ihanteellisessa yhteiskunnassa. Platonin mukaan kasviravinto on suositeltavaa, sillä se on elintarvikkeiden kannalta eniten edistävä elintarvike ja siksi, että se vaatii vähemmän tuotantoa kuin eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoa.

Roomalaiset, jotka hyväksyivät suurimman osan ideoistaan ​​kreikkalaisista, mukaan lukien lainatut ja kasvissyöjä. Roomalaisen Rooman kuuluisimmat kasvissyöjät ovat Ovid ja Seneca.

Rooman valtakunnan kaatuminen ja kristinuskon leviäminen Euroopassa johti "pimeisiin ikäisiin", mukaan lukien kasvissyöjä. Keskiajalla, kuten kristillisissä ajattelijoissa, kuten esimerkiksi Augustine, älyllisesti oikeutetusti eläinten tappaminen, syöminen ja yleensä eläinten käyttö. He väittivät, että vain ihmisellä on sielu ja vapaa tahto, kun taas eläimet on luotu yksinomaan heidän tarpeisiinsa. Tämä näkemys on yhä yleisimpiä nykymaailmassa.

tyypit вегетарианских диетKasvisravintolat kuitenkin jatkoivat elämää keskiajalla. Monet munkit vältti syömättä lihaa tukahduttamaan "eläin" intohimot kehostaan. Benedictinealaiset, cistercitalaiset ja muut keskiaikaisen Euroopan luostarilaitokset käyttivät vegetarismia joissakin historiansa aikana.

1500-luvulla Eurooppa paljasti vanhan filosofian, taiteen ja tieteen. Eurooppalaiset eivät kuitenkaan kyenneet avaamaan kasvisarjaa uudelleen itselleen. Leonardo da Vinci, joka oli uneksija, oli aikansa edellä, kiinni vankasta kasvissyöksyydestä. Hän kirjoitti päiväkirjaansa: "Varhaisesta iästä olin tympääntynyt syödä lihaa, ja uskon, että pian koittaa aika, jolloin ihmiset kuten minä, se liittyy eläinten lopetus samalla tavalla kuin se on nyt liittyvät murha ihmiset".

Kasvisravinteiden todellinen elpyminen johtuu XVIII-XIX-luvuista. Juuri Darwinin evoluution teoria tuhosi tuolloin ajatuksen siitä, että eläimet poikkeavat olennaisesti ihmisistä ja siten kumoavat uskonnolliset ja filosofiset perustelut eläinten tappamiseksi ja syömiseksi. Uusi näkemys oli, että eläimet eroavat ihmisistä vain älykkyyden tasolla, mutta eivät luonteeltaan.

kaikki самое интересное про вегетарианствоTämä näkemys eläimistä kaukana esi-isiemme johtaessa uusiin humanistisiin uudistuksiin. Juuri tällä kertaa ilmestyi ensimmäinen vakava tutkimus kasvissyöjistä. Sitten ensimmäiseen tekijään liittyneet teokset liittyivät tähän kysymykseen. Leo Tolstoy ja Percy Shelley ovat esimerkkejä 1800-luvun kirjailijoista, jotka muun muassa vaativat liharuokien luopumista ja eläinten tappamisen. Jonkin aikaa ihmisiä, joita kutsumme nyt kasvissyöjille, kutsuttiin itse pythagoralaisen ruokavalion seuraajiksi. Myöhemmin tuli termi "vegetarismi", joka on peräisin latinasta "vegetus" (vegetus), mikä tarkoittaa voimakasta, aktiivista, energistä.

Kasvissyöjäliike kasvoi vuosisadan aikana yhä suositummaksi. Lähes jokaisessa maassa oli kasvissyöjä yhteisö, julkaissut kirjoja, sanomalehtiä, sitoutuu tutkimukset auttavat ymmärtämään paremmin paitsi eettinen vaan myös fysiologinen puolella kysymys, milloin vaikutus kasvisruokavaliota fyysiseen terveyteen.
Vuonna 1908 perustettiin kasvissyöjäyhdistys, jonka päätehtävä oli järjestää konferensseja, joissa kaikkialla maailmassa kasvissyöjät voivat vaihtaa tietoa. Tämä unioni on olemassa ja toimii täyteen ja tähän päivään asti.

vegetarismi1900-luvun 60-luvulta 70-luku oli kasvissyöjäliikkeen suurimman nousun ja kynnyksen aika koko maailmassa. Uutta tietoa tarpeesta ruokavalio ylläpitää terveyttä, harrastus Itä filosofioita, kiinnostus laadun parantamisessa ja elinikään, taistelua rauhan ja utopistinen usko ihanteellinen yhteisö - kaikki nämä sosiaaliset suuntaukset ovat johtaneet monien uusien uusia tapoja kasvissyönnin.

Nykyään satoja kasvisruokalajikkeita voidaan yhdistää ehdollisesti useisiin yhteisiin ryhmiin. Tässä ovat tärkeimmät:

veganismista. Absoluuttinen kasvissyöjä. Tämän ruokavalion seuraajat eivät syö lihaa, maitoa, kalaa, munia. He harjoittavat eläinperäisten tuotteiden täydellistä hylkäämistä. Hyvin usein tämä kasvissyöjäinen ruokavalio on kaikkein alttiimpi virallinen tiede ja lääketiede. Itse asiassa eläinperäisten tuotteiden täydellinen hylkääminen johtaa usein vitamiinipuutoksiin, raudan ja muiden arvokkaiden mineraalien määrän vähenemiseen veressä, mikä johtaa vakaviin terveys- ja koskemattomuusongelmiin.

noin вегетарианствоLaktovegetarianstvo. Tämäntyyppinen kasvisruokavalio mahdollistaa sekä kasviperäisten tuotteiden että maidon ja maitotuotteiden käytön. Laktovegetarianeille, että useimmat itäisten, etenkin intialaisten, filosofisten ja uskonnollisten virtausten.

Ovovegetarianstvo. Ruokavalio, pois lukien maidon käyttö, mutta munien kulutus. Tämäntyyppinen kasvisruokavalio perustuu pääasiassa eettisiin näkökohtiin tai henkilökohtaiseen suvaitsemattomuuteen maitotuotteille.

Laktoovovegetarianstvo. Kuten nimestä käy ilmi, se on kasvissyöjäinen ruokavalio, joka mahdollistaa kasvisruokien lisäksi munien ja maidon kulutuksen. Nykyaikainen tieteellinen tutkimus osoittaa, että tämä on sopivin ruokavalio terveellisen ja tasapainoisen ravinnon kannalta.

Edellä mainittujen neljän pääruokaryhmän lisäksi on olemassa monenlaisia ​​puolivaraperäisiä ruokavalioita. Tällaisia ​​ovat esimerkiksi sellainen ruokavalio kuin semivegetarianstvo - ruokavalio, joka sulkee pois punaisen lihan käytön, mutta mahdollistaa minkä tahansa muun lihan ja siipikarjan käytön. Myös puoli-kasvissyönteisten ruokavalioiden tyypit voidaan laskea fleksitarianizm. Tämä ruokavalio perustuu kasviperäisten elintarvikkeiden kulutukseen, mutta sallii harvinaisen lihan, siipikarjan ja kalan saannin.

Myös muut ravitsemukselliset käytännöt liittyvät läheisesti kasvissyöjäön:

FrutorianstvoFrutorianstvo. Tämä on ruokavalio, joka sallii hedelmien, pähkinöiden, siementen ja muiden kasvinruokien syömisen, mutta vain sillä edellytyksellä, että näiden tuotteiden uuttaminen ei liity kasvien aiheuttamiin vahinkoihin.

Su vegetarianism (buddhalaisten käytännössä). Ei sisällä kaikkia eläinperäisiä tuotteita sekä haisevia kasvituotteita, kuten sipulia ja valkosipulia.

Makrobiotista ruokavaliota. Tämä ruokavalio perustuu viljan ja palkokasvien kokonaisia ​​jyviä sisältävien elintarvikkeiden kulutukseen. Makrobiotista ruokavaliota ei kuitenkaan voida pitää täysin kasvavana, koska se mahdollistaa kalojen käytön.
Raaka ruoka. Tämä ruokavalio mahdollistaa kaikentyyppisten kasvituotteiden käytön, mutta vain, jos niitä ei kohdisteta lämpökäsittelyyn.

Joka tapauksessa, riippumatta kasvissyöjä käytäntö et halua noudattaa, sinun pitäisi tietää, että kasvissyönti - se on kuitenkin ruokavalio liittyy käytön rajoittamisesta tietynlaisten tuotteiden, joka voi johtaa menetykseen tai täydellinen lopettaminen saanti tärkeitä ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden terveys. Joten, ennen kuin kokonaan tai osittain luopua eläinperäisten tuotteiden kuluttamista, sinun tulisi neuvotella lääkärin olla varma, että eettisiä toiveita ei vahingoita terveyttä ja hyvinvointia.

Dmitry Zhalnin

Leave a Comment

57 − = 53