Bantuan Kalkulator Harian Calorie

Untuk menganggarkan keperluan harian organisma dalam kalori dengan ketepatan maksimum, malangnya, mustahil. Malah kalkulator kalori terbaik boleh menjadi salah. Alasannya adalah mudah - semua orang adalah individu, dan tidak mustahil untuk memandu mereka ke dalam batas dan formula tertentu.

Perhatikan bahawa kalkulator kalori, mensasarkan mereka yang tidak menjalani diet, mempunyai beberapa formula untuk mengira kalori. Anda boleh memilih salah satu dari mereka: formula Mifflin-San Jerura, formula Harris-Benedict, tetapi dalam kes ini, anda harus tahu peratusan lemak anda dari berat badan. Anda juga boleh mengira kalori anda, bergantung pada kadar metabolik asas (OMN), yang mengambil kira jumlah tenaga yang anda gunakan secara aktif setiap hari.

Formula Mifflin - San JEora
Formula Mifflin-San Jeron adalah "yang paling muda", dibiakkan pada tahun 2005, menurut Persatuan Dietetik Amerika (ADA), hari ini dianggap sebagai bilangan kalori yang paling tepat untuk orang yang sihat.

Lelaki:
10 x berat (kg) + 6.25 x ketinggian (cm) - 5 x umur (dalam tahun) + 5

Wanita:
10 x berat (kg) + 6.25 x ketinggian (cm) - 5 x umur (dalam tahun) - 161

Formula Harris-Benedict
Formula Harris-Benedict diperoleh pada tahun 1919, berbeza dengan kesalahan besar dalam permohonan kepada orang-orang moden dengan cara hidup mereka. Sebagai peraturan, mengira kalori mengikut formula ini memberikan peningkatan kira-kira 5%, anggap ini.

Lelaki:
66.5 + (13.75 X berat dalam kg) + (5,003 X peningkatan cm) - (6.775 X umur dalam tahun)

Wanita:
655.1 + (9.563 X berat dalam kg) + (1.85 X pertumbuhan cm) - (4.676 X umur dalam tahun)

Kalkulator "tidak ada"
Selepas mengira kadar metabolik asas, kalkulator mengambil kira tahap aktiviti gaya hidup anda. Bergantung pada tahap aktiviti yang dipilih, MRL akan didarabkan dengan faktor antara 1.2 hingga 1.9. Oleh itu, anda akan mempelajari jumlah kalori yang diperlukan, jadi untuk bercakap. Untuk mengetahui kadar yang akan memastikan kehilangan lemak, perlu mengambil 20% dari jumlah yang dihasilkan. Bagi orang yang terlalu gemuk - 40%. Tetapi ingat bahawa terdapat had yang lebih rendah, ia diandaikan bahawa ia adalah sama dengan 8 kalori setiap 450 g berat badan.

Leave a Comment

− 5 = 1