Sejarah Vegetarian dan Jenis-jenis Diet Vegetarian

VegetarianismeIni mungkin mengejutkan ramai, tetapi nenek moyang kita jauh hidup dalam diet separuh vegetarian selama berjuta-juta tahun. Sesetengah ahli antropologi telah mencipta stereotaip daripada "pemburu Orang", tetapi satu kajian menyeluruh suku moden "pemburu-pengumpul" dibenarkan ahli-ahli sains untuk membuat kesimpulan bahawa nenek moyang kita makan diet kebanyakannya vegetarian, tetapi dengan tambahan daging haiwan yang jarang berlaku.

Kajian mengenai kehidupan suku-suku orang asli Australia dan beberapa suku kaum Afrika Selatan hidup dalam keadaan yang hampir sama dengan keadaan hidup nenek moyang kita, menunjukkan bahawa makanan haiwan adalah tidak lebih daripada satu perempat daripada diet mereka. Kacang, biji, buah-buahan dan sayuran - itulah makanan utama mereka.

Seperti kebanyakan idea yang kini wujud di dunia Barat, vegetarianisme mula-mula berkembang di Yunani kuno. Para vegetarian yang paling terkenal pada masa itu adalah Pythagoras dan Porphyry, bagaimanapun, senarai penyokong vegetarian boleh diteruskan dengan nama-nama seperti Diogenes, Plato, Plutarch. Orang-orang Yunani kuno tertarik kepada vegetarianisme kerana pelbagai alasan. Sebagai contoh, Pythagoras dan pengikutnya percaya bahawa haiwan mempunyai jiwa setara dengan manusia dan selepas kematian jiwa haiwan dapat dilahirkan semula pada manusia dan sebaliknya. Pandangan ini terus menggambarkan tanggapan reinkarnasi yang diterima pakai dalam agama Hindu, di mana kebanyakan tokoh agama dan ramai orang biasa juga mematuhi vegetarianisme.

Sejarah вегетарианстваPlato dalam "Republik" menggambarkan vegetarian sebagai diet yang paling sesuai untuk masyarakat yang ideal. Menurut Plato, makanan tanaman lebih baik, kerana ia adalah makanan yang paling kondusif untuk kesihatan manusia, dan juga kerana ia memerlukan kurang tanah untuk pengeluarannya daripada untuk menghasilkan makanan dari asal hewan.

Orang Rom, yang mengadopsi kebanyakan idea mereka dari orang Yunani, termasuk peminjaman dan vegetarianisme. Vegetarian yang paling terkenal di Rom kuno ialah Ovid dan Seneca.

Kejatuhan Empayar Rom dan penyebaran Kekristenan di Eropa membawa kepada "zaman kegelapan," termasuk vegetarianisme. Pada Zaman Pertengahan, para pemikir Kristian seperti, sebagai contoh, St. Augustine, secara intelektual membenarkan pembunuhan, makan dan, pada umumnya, penggunaan haiwan oleh manusia. Mereka berhujah bahawa hanya seseorang yang mempunyai jiwa dan kehendak bebas, manakala haiwan diciptakan secara eksklusif untuk digunakan oleh orang mereka untuk keperluan mereka. Pandangan ini masih merupakan yang paling biasa di dunia moden.

Jenis вегетарианских диетWalau bagaimanapun, tradisi vegetarian terus hidup di dunia zaman pertengahan. Ramai rahib menghindari makan daging untuk menyekat nafsu "haiwan" tubuh mereka. Benedictines, Cistercians dan beberapa perintah monastik Eropah abad pertengahan yang mengamalkan vegetarianisme semasa beberapa tempoh sejarah mereka.

Pada abad ke-15, Eropah menemui semula falsafah purba, seni dan sains. Walau bagaimanapun, orang Eropah tidak dapat membuka semula vegetarian untuk diri mereka sendiri. Leonardo da Vinci, yang menjadi pemimpi, mendahului waktunya, berpegang teguh kepada vegetarianisme yang kukuh. Dia menulis di dalam buku hariannya: "Dari usia dini, saya merasa jijik dengan makan daging dan saya percaya bahawa tidak lama lagi akan datang masa ketika orang seperti saya akan merawat haiwan seperti sekarang membunuh orang".

Kebangkitan sebenar vegetarianisme boleh dikaitkan dengan abad XVIII - XIX. Pada masa ini, teori evolusi Darwin memusnahkan tanggapan bahawa haiwan secara asasnya berbeza daripada manusia, dan dengan itu membatalkan justifikasi agama dan falsafah untuk membunuh dan memakan hewan. Pandangan baru adalah bahawa haiwan berbeza dari orang-orang hanya dengan tahap kecerdasan, tetapi bukan dengan sifat mereka.

Semuanya самое интересное про вегетарианствоPandangan haiwan sebagai nenek moyang kita jauh membawa kepada pembaharuan humanisme yang baru. Ia adalah pada masa ini bahawa kajian serius pertama mengenai vegetarianisme muncul. Kemudian karya penulis pertama berkaitan dengan soalan ini muncul. Leo Tolstoy dan Percy Shelley adalah contoh penulis abad ke-19 yang, antara lain, menyeru pengabaian makanan daging dan membunuh binatang. Untuk sementara waktu, orang yang kini kita panggil vegetarian menamakan diri mereka pengikut diet Pythagorean. Kemudian datang istilah "vegetarianisme", berasal dari kata Latin "vegetus" (vegetus), yang bermaksud kuat, aktif, bertenaga.

Pada abad XX, pergerakan vegetarian semakin popular. Dalam hampir setiap negara terdapat masyarakat vegetarian, buku yang diterbitkan, surat khabar, menjalankan kajian untuk membantu lebih memahami bukan sahaja etika tetapi juga sebelah fisiologi soalan, di kesan diet vegetarian kepada kesihatan fizikal.
Pada tahun 1908, Kesatuan Vegetarian dibentuk, fungsi utamanya adalah untuk menganjurkan persidangan di mana vegetarian dari seluruh dunia dapat bertukar maklumat. Kesatuan ini wujud dan berfungsi sepenuhnya dan hingga ke hari ini.

Vegetarianisme60-an-70s abad ke-20 adalah masa kenaikan dan pergerakan vegetarian di seluruh dunia. pengetahuan baru mengenai keperluan untuk diet untuk mengekalkan kesihatan, falsafah Timur hobi, minat dalam meningkatkan kualiti dan panjang kehidupan manusia, perjuangan untuk keamanan dan kepercayaan utopia dalam masyarakat ideal - semua trend sosial telah membawa kepada kemunculan banyak cara-cara baru dalam vegetarianisme.

Pada masa kini terdapat beratus-ratus jenis diet vegetarian yang boleh digabungkan secara kondisional ke dalam beberapa kumpulan biasa. Inilah yang utama:

Veganisme. Vegetarianisme mutlak. Pengikut diet ini tidak makan daging, susu, ikan, telur. Mereka mengamalkan penolakan lengkap produk asal haiwan. Selalunya, diet vegetarian ini yang paling terdedah kepada sains dan perubatan rasmi. Dan sebenarnya, penolakan lengkap produk dari haiwan berasal dari kekurangan vitamin, penurunan kadar besi dan mineral berharga lain dalam darah, yang membawa kepada masalah yang serius dengan kesihatan dan kekebalan.

Mengenai вегетарианствоLactovegetarianism. Jenis diet vegetarian ini membolehkannya, bersama-sama dengan produk sayur-sayuran, penggunaan susu dan produk tenusu. Ia adalah para lactovegetarians yang paling pengikut di timur, khususnya kaum India, aliran falsafah dan agama.

Ovovetarianisme. Diet, tidak termasuk penggunaan susu, tetapi membenarkan penggunaan telur. Ini jenis diet vegetarian berasaskan, terutamanya, atas pertimbangan sifat etika, atau terhadap intoleransi peribadi untuk produk tenusu.

Lacto-Vegetarianisme. Seperti namanya, ia adalah diet vegetarian, yang, sebagai tambahan kepada makanan dari sayuran, membolehkan penggunaan telur dan susu. Penyelidikan saintifik moden membuktikan bahawa ini adalah diet yang paling sesuai dari segi pemakanan sihat dan seimbang.

Sebagai tambahan kepada empat kumpulan diet vegetarian di atas, terdapat banyak jenis diet separuh vegetarian. Ini termasuk, sebagai contoh, diet seperti tujuh-vegetarianisme - diet yang mengecualikan penggunaan daging merah, tetapi membenarkan penggunaan mana-mana jenis daging dan ayam. Juga untuk jenis separuh vegetarian diet boleh dikaitkan flexitarianism. Diet ini berdasarkan kepada penggunaan makanan dari tumbuhan, tetapi membolehkan pengambilan daging, ayam dan ikan yang jarang berlaku.

Juga, jenis amalan pemakanan lain berkait rapat dengan vegetarianisme:

FruthorianismFruthorianism. Ini adalah diet yang membolehkan makan buah-buahan, kacang, biji dan makanan tumbuhan lain, tetapi hanya dengan syarat bahawa pengekstrakan produk-produk ini tidak dikaitkan dengan menyebabkan kerosakan pada tanaman.

Su Vegetarianisme (dalam amalan Buddha). Tidak termasuk semua produk haiwan, serta produk tumbuhan yang berbau busuk, seperti bawang dan bawang putih.

Diet Macrobiotik. Diet ini berdasarkan penggunaan makanan dari bijirin bijirin dan kekacang. Walau bagaimanapun, diet makrobiotik tidak boleh dipertimbangkan sepenuhnya vegetarian, kerana ia membolehkan penggunaan ikan.
Makanan mentah. Diet ini membolehkan penggunaan mana-mana jenis produk sayur-sayuran, tetapi hanya jika mereka tidak tertakluk kepada rawatan haba.

Dalam mana-mana kes, apa sahaja amalan vegetarian anda memilih untuk tidak mematuhi, anda harus sedar bahawa vegetarianisme - ia adalah, bagaimanapun, diet dikaitkan dengan sekatan penggunaan beberapa jenis produk, yang boleh membawa kepada kehilangan atau pemberhentian lengkap pengambilan yang penting kesihatan nutrien, vitamin dan mineral. Jadi, sebelum anda sepenuhnya atau sebahagiannya meninggalkan penggunaan produk haiwan, anda harus berunding dengan doktor anda untuk memastikan bahawa aspirasi etika anda tidak akan membahayakan kesihatan anda dan kesejahteraan.

Dmitry Zhalnin

Leave a Comment

43 + = 46